ARGO's restprodukter transporteres mere grønt

Nyhed

Fremover transporteres ARGO's flyveaske med væsentligt mindre CO2-udledning. Det sker i samarbejde med Eurobulk, Dansk RestproduktHåndtering og norske NOAH A/S.

Argos energitårn i Roskilde

Når affald energiudnyttes, renses røgen for skadelige stoffer. Denne røggasrensning skaber imidlertid en stor mængde såkaldte restprodukter - som f.eks. flyveaske - som skal håndteres forsvarligt. Foto: ARGO.

Som det første danske affaldsenergianlæg har ARGO i Roskilde netop indgået en aftale om, at transporterne af selskabets restprodukter fra rensningen af røggas fra energiudnyttelsen til norske NOAH A/S lager i Horsens skal ske med stærkt reduceret CO2-udledning.

Aftalen er kommet i stand i et samarbejde mellem Dansk ResproduktHåndtering, som har formidlet aftalerne, transportøren EUROBULK, det norske affaldsbehandlingsselskab NOAH A/S og ARGO.

ARGO sender hvert år ca. 5.200 ton flyveaske fra rensningen af røggasserne til nyttiggørelse hos NOAH. NOAH bruger flyveaskerne til neutralisation af svovlsyre hidhørende fra norsk kemisk industri.

De 5.200 ton svarer til ca. 171 transporter fra Roskilde til Horsens og aftalen betyder en reduktion i CO2-udledningen på 91-103 ton CO2/år alt efter den valgte opgørelsesmetode ift. anvendelse af normal diesel.

Direktør Trine Lindegaard Holmberg, ARGO: ”Dette var en af den slags tilbud vi ikke kunne sige nej til. Vi får erfaringer med CO2-reduktioner ifm. transporten, som vi senere kan bruge til vores øvrige transporter, og vi bidrager til opbygningen af en infrastruktur for brændstoffet. Det er ren win-win.”

Direktør Søren Tvede, EUROBULK: ”Med en stor flåde af lastbiler i drift vil vi gerne være med til at løfte vores del af transporterhvervets forpligtigelse til reduktion af CO2-udledningen. Vi har netop indkøbt seks naturgasdrevne trækkere, og vi kan med brug af CO2-reducerende brændsel i den resterende del af flåden øge vores bidrag betydeligt. Denne aftale er vores første skridt den vej.”

Logistikchef Jon Arvid Holmberg, NOAH: ”NOAH arbejder aktivt på reduktion af alle vores påvirkninger af miljøet. CO2-udledning i forbindelse med transporterne er en væsentlig faktor heri. Vi har kommet langt i indsatsen med hensyn til biodrivmidler i asketransportene fra Sverige, og det er glædeligt, at vi nu også træder de første skridt i den retning i Danmark.”

Direktør Erland Christensen, DRH: ”Dette er en vej, vi naturligvis alle meget gerne vil fremme, og vi tilbyder i samarbejde med bl.a. EUROBULK nu alle vores kunder og ejerselskaber, at de kan gøre brug af CO2-reducerende brændsel ifm. transporterne. 100 ton lyder måske ikke af så meget, men DRH har aftaler om transport af årligt ca. 65.000 t restprodukter, så der er et væsentligt højere potentiale. Og så skal man huske, at der skal opbygges en infrastruktur af tankanlæg med den CO2-reducerende diesel. Det kommer først i gang med en stigende efterspørgsel. Med denne aftale bidrager vi dertil.”

Kontakt:
Direktør Trine Lindegaard Holmberg, ARGO: +45 29 28 88 44
Direktør Søren Tvede, EUROBULK: +45 40 50 73 30
Logistikchef Jon Arvid Holmberg, NOAH: +47 915 88 617
Direktør Erland Christensen, DRH: +45 60 56 50 81