Om Brancheforeningen Cirkulær

Brancheforeningen Cirkulær er en politisk styret interesseorganisation bestående af kommuner og kommunale affaldsselskaber.

himmel-1

Vores vision

Danmark står midt i en omstilling. En omstilling, der betyder, at vores samfund bliver grønnere. Men skal vi helt i mål, kræver det mere end vindmøller og elbiler. Det kræver også, at vores ressourcer udnyttes så effektivt og bæredygtigt som muligt. Kort sagt skal Danmark omstilles til en cirkulær økonomi.

Danmark har en effektiv affaldssektor. Vi har i årtier opbygget en sektor med stærke kompetencer og en effektiv infrastruktur, som gør det let for borgere og virksomheder at gøre det rigtige med deres affald. Men hvis den grønne omstilling skal være bæredygtig, skal vi reducere mængden af affald gennem forebyggelse, og vi skal blive endnu dygtigere til at genbruge og genanvende.

Gamle mursten og tegl skal renses, så de kan bruges til nye bygninger. Engangsemballager skal erstattes af flergangsemballager – og dernæst upcycles til værdifulde materialer af høj kvalitet. Og det affald, der ikke kan genanvendes, skal vi skabe el og fjernvarme af. Restprodukterne herfra kan vi bruge til nye veje, cykelstier og andre cirkulære formål.

Vi har en ambition om at bidrage til en fremtid med mindre affald - mere genbrug – og en klar ambition om at Danmark skal være det land i Europa, der genanvender mest af vores affald. Det stiller nye krav til den danske affaldssektor. Det er vi klar til at tage på os. Men vi når ikke i mål alene. Det kræver tætte partnerskaber med de virksomheder, som udvikler fremtidens innovative løsninger, og kobling til andre sektorer for at udnytte ressourcerne bedst.

Tilliden og motivationen til at sortere vores affald skal fastholdes og udbygges ved at gøre det så let som muligt for borgerne at være med. Kun på den måde kan vi gøre Danmark til et europæisk foregangsland for bæredygtig affaldshåndtering og cirkulær økonomi.

Til gavn for kommende generationer.

Profil

Brancheforeningen Cirkulær er en specialforening, der varetager medlemmernes virksomhedsinteresser. Medlemmerne er virksomheder og forvaltnings- og driftsorganisationer på affaldsområdet, som kommunerne enten som del af den kommunale forvaltning eller via helt eller delvist ejerskab har væsentlige interesser i, og som af den grund også drives med hensyn til mest mulig samfundsnytte - den dobbelte bundlinje.

Medlemmer

Vedtægterne for Brancheforeningen Cirkulær giver mulighed for, at fælleskommunale selskaber, kommuner samt kommunalt ejede virksomheder kan blive medlem. Endvidere kan andre selskaber, som kommuner eller fælleskommunale affaldsselskaber via ejerskab har væsentlige interesser i, blive medlem. Endelig er der mulighed for, at andre virksomheder, der håndterer affald, kan blive associerede medlemmer.

 

Her er vi selv medlemmer

Biogas Danmark

Biogas Danmark er brancheorganisationen for alle med interesse i biogas.

Biogas Danmark arbejder for hele biogassens værdikæde, der omfatter alt fra nyttiggørelse af husdyrgødning og organiske restprodukter fra landbrug, husholdninger og industri, til produktion og anvendelse af biogas og grøn gødning.

Læs mere om Biogas Danmark

DAKOFA

Dansk Kompetencecenter for Cirkulær Omstilling (Dakofa) er en selvejende medlemsorganisation og kompetencecenter for hele det cirkulære område.

Dakofas fornemmeste opgave er at ruste aktørerne til den cirkulære omstilling, således at alle typer af aktører kan navigere i et dynamisk samfund og i en globaliseret verden. 

Læs mere om Dakofa

Municipal Waste Europe

Municipal Waste Europe (MWE) er den europæiske paraplyorganisation, der repræsenterer offentlige organisationer og foreninger med ansvar for affald.

Municipal Waste Europes formål er at sikre, at de lokale myndigheder med ansvar for affald har frie og vide rammer for deres virke, herunder deres organisatoriske og finansielle struktur. 

MWE arbejder også med påvirkning af europæisk lovgivning omkring emballager, produktdesign og andre aspekter, der har indflydelse på omstillingen til en cirkulær økonomi.

Læs mere om Municipal Waste Europe

CEWEP

CEWEP, Confederation of European Waste-to-Energy Plants, er europæisk paraplyorganisation for affaldsenergianlæg. 

CEWEP fungerer som en platform for udveksling af erfaringer mellem medlemmerne, fremmer videnskabelige, tekniske og praktiske aspekter af affaldsenergi. CEWEP interessevaretager ligeledes medlemmernes interesser overfor EU-systemet.

Læs mere om CEWEP

VØCB

Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet – VCØB – samler, udvikler og formidler uvildig og konkret viden om cirkulær økonomi i byggebranchen. 

Målet for VCØB er via øget viden at gøre det enklere for alle parter at tage ansvar for cirkulær økonomi i byggeriet, og opnå korrekt og sikker håndtering, genbrug og genanvendelse af bygge- og anlægsaffaldet. 

Læs mere om VØCB

Ocean Plastic Forum

Ocean Plastic Forum er en forening af medlemmer, der sammen finder løsninger for opsamling og genanvendelse af havplast så højt oppe i værdikæden som muligt. 

Ocean Plastic Forum ønsker at rydde op i verdenshavene ved hjælp af forretningsmodeller, der fjerner havplast, og omdanner det til nye produkter. 

Læs mere om Ocean Plastic Forum

Reduction Roadmap

Reduction Roadmap er et forskningsbaseret værktøj, der med baggrund i klimavidenskaben opstiller konkrete, årlige CO₂-mål for nybyggeri i Danmark. 

Roadmappet viser, hvor meget byggebranchen udleder i dag, hvor branchen skal hen, og med hvilken hastighed klimabelastningen fra nybyggeri skal nedbringes for at bygge indenfor Paris-aftalens grænse for en maksimal temperaturstigning på 1,5°C. 

Roadmappet er udviklet af Artelia, EFFEKT og CEBRA i et tværfagligt partnerskab. Data er valideret af BUILD, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, DTU og Syddansk Universitet, og projektet er finansieret af Realdania og Villum Fonden.

Brancheforeningen Cirkulær er medunderskriver på Reduction Roadmap.

Læs mere om Reduction Roadmap