Renosyd: Data og digitalisering som middel til at minimere affaldsmængderne

Renosyd er indstillet til Brancheforeningen Cirkulærs Verdensmålspris 2020 for sit arbejde med at bruge data og visualisering som middel til mindske kundernes affaldsmængder.

data renosyd

Sådan kan en visualisering af Renosyds nye dataindsamling se ud.

Genanvendelsen i Skanderborg og Odder er steget støt de seneste 10 år – det er rigtig godt. Affaldsmængden pr. borger er også steget støt de seneste 10 år – det er ikke godt. Renosyd og Skanderborg og Odder kommuner vil knække kurven!

Hver borger i Skanderborg og Odder producerer 835 kg. affald om året. Det skal reduceres med 1 % om året de næste 4 år. Vi skal ned på det niveau, der var for 10 år siden. Det er 800 kg. pr. borger pr. år.

En af udfordringerne er, at kunderne mangler indsigt for at kunne ændre adfærd.

Derfor skal kunderne have adgang til egne affaldsdata. Renosyd tror på, at der kan skabes positive adfærdsændringer gennem systematisk brug af individualiserede kundedata. Projektet går ud på at affaldsspanden bliver vejet, når den tømmes. Data bearbejdes, analyseres og gøres tilgængelige for kunden i Renosyds selvbetjeningsunivers eller i Renosyds app.

Resultater

Første fase af projektet er igangsat, og Renosyd er klar til at udvælge en gruppe af kunder fra Renosyds kundepanel, der i et pilotforsøg skal teste konceptet de kommende 3-6 måneder.

Næste fase er at integrere og visualisere data for kunderne i Renosyds selvbetjeningsunivers, så de giver indsigt og værdi. Dernæst skal der udvikles virkemidler til at påvirke forskellige kundesegmenters sortering og affaldsadfærd.

I forhold til kundernes affaldsmængder har Renosyd ligeledes omlagt sin gebyrstruktur, som giver incitament for kunderne til at få en mindre restaffaldsbeholder – og anspore til mere sortering.

Derudover har Renosyd udarbejdet en datavision og en business intelligence strategi om data og visualisering: ”Vi omsætter data til indsigt og udvikling.”

Konkret har Renosyd omstruktureret 27.168 excel-ark i organisationen til eet såkaldt datawarehouse. Herfra visualiserer Renosyd nøgledata som tons affald ind og ud af virksomheden, ventetid på telefonopkald og antal kunder på genbrugspladser. Visualiseringen er tilgængelig for medarbejderne på infoskærme rundt omkring i virksomheden og ude på genbrugspladserne. I samarbejde med studerende fra Aarhus Universitet har Renosyd nu fokus på datamodenhed i organisationen, så data kan omsættes til konkret handling – fra output til outcome.

Relevante verdensmål:

9: Industri, innovation og infrastruktur
12: Ansvarligt forbrug og produktion

Relevante delmål:

9.4: Opgrader alle industrier og infrastrukturer for bæredygtighed
9.5: Styrk forskning og opgrader industriteknologi
12.5: Reducér affaldsmængden betydeligt