Debat: Mere frihed kan forløse affaldets grønne potentiale

Debat

DEBAT: Genbrug sparer på CO2, men fordi besparelserne ikke gøres op, og fordi afgifter og bureaukrati står i vejen for omstillingen, udnytter vi i dag ikke affaldets grønne potentiale. Det skriver Brancheforeningen Cirkulær i Altinget Forsyning, som i en debatserie har bedt forsyningssektoren komme med indspil til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Revas - genbrugsplads træ

På grund af afgiftsforhold bliver store mængder dansk affaldstræ fortsat kørt ud af Danmark og energiudnyttet i udlandet - samtidig med, at Danmark importerer mere og mere biomasse. Det bør ændres, så Danmark kan høste klimafordelen ved først at udnytte indenlandske affaldstræ før vi går på skovhugst i udlandet. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Af Mads Jakobsen, formand for Brancheforeningen Cirkulær.

'Klima-' står foran 'energi- og forsyning' i det nye navn på Dan Jørgensens ministerium. Og selvom man skulle tro, at affaldssektoren som del af forsyningssektoren dermed kommer i tredje række, er det på ingen måde tilfældet.

Vi er tværtimod glade for, at vores nye minister sætter klimaet øverst på dagsordenen. Affald og klima hænger nemlig uløseligt sammen – selvom vindmøller, elbiler og flyrejser ofte løber med overskrifterne.

Usynlige CO2-besparelser

Den gennemsnitlige dansker udleder ifølge Concito cirka 19 ton CO2 om året – heraf fem ton alene relateret til produktionen af ’ting og sager’, som den grønne tænketank kalder det: vores hverdagsprodukter som for eksempel møbler, tøj og elektronik.

Udfordringen er, at den CO2-udledning, du sparer, ved at købe en sofa på dba.dk fremfor en ny (og omvendt, ved at du sælger din brugte sofa fremfor at smide den ud) ikke indgår i de nuværende CO2-regnemodeller.

Uanset regnemetoderne mener Brancheforeningen Cirkulær, at det er sund fornuft at genbruge og genanvende, så vi sparer CO2-udledninger og andet ressourcetræk fra nyproduktion.

Mere genbrug – bedre klima

Derfor har vi fremlagt vores klimaudspil Mere genbrug – bedre klima. Heripræsenterer vi en række forslag til, hvordan affaldssektoren kan bidrage til et bedre klima gennem CO2-reduktioner og smartere ressourceforbrug.

Vores forslag spænder over såvel design- og produktionsfasen som alle dele af affaldsfasen. Genbrug fylder meget, men også genanvendelse, affaldsenergi og deponering rummer muligheder for CO2-reduktioner.

Nogle af forslagene kan realiseres med et snuptag, andre kræver større ændringer i afgifter og lovgivning, mens endnu andre udstikker visioner, som kræver EU-lovgivning.

To af tidens store diskussionsemner – biomasse og plastik – har vi konkrete forslag til.

Afgifter kræver et grønt eftersyn

Vi ser gerne en lempelse af afgiften for energiudnyttelse af affaldstræ, som er trykimprægneret eller belagt med små mængder maling.

I dag bliver det træ i stor stil kørt til udlandet, hvor bedre afgiftsforhold gør det mere økonomisk attraktivt for særligt nedrivningsindustrien at få energiudnyttet affaldet. Dermed går Danmark glip af en grøn energikilde og skal i stedet betale forholdsvis mange penge for udenlandsk træ – med en mere tvivlsom CO2-profil – til afbrænding i vores biomasseværker.

Det er generelt mest hensigtsmæssigt først at sikre kapacitet og lovgivningsmæssige rammer til at udnytte energien i vores eget restaffald, før vi for eksempel importerer ny biomasse.

På plastikområdet mener vi, at Danmark bør arbejde for, at plastikproducenterne i EU bliver en del af CO2-kvotesystemet, så kvoterne målrettes brugen af fossile materialer. På EU-plan skal der ligeledes indføres et iblandingskrav for genanvendt plastik i nye plastprodukter, så efterspørgslen på genanvendt plastik styrkes.

Vi håber også på, at regeringens forslag om en fordobling af afgiften på plastikposer blot er første del af en større revidering af miljøafgifterne på emballager, så de fremmer mere klimavenlige alternativer.

Væk med bureaukratiet

Fælles for alle forslagene i vores udspil er, at affaldssektoren får frihed til at indfri mål på flere bundlinjer: den miljømæssige, den økonomiske og den sociale.

Med andre ord skal vi væk fra tidligere tiders snævre fokus på kortsigtede, bureaukratiske – og tvivlsomme – effektiviseringer. Derfor glæder det os, at den meget omtalte McKinsey-rapport, som er blevet symbolet på ovenstående tænkning, er sorteret korrekt i affaldsspanden til papir, så den kan genanvendes til noget mere grønt.

Vi ser frem til at samarbejde med Dan Jørgensen og embedsmændene i hans ministerie og styrelser om at løse klimaudfordringen og yderligere styrke affaldssektoren rolle som bindeled i den cirkulære økonomi.

Indlægget er bragt i Altinget 30. august 2019.