Deponeringskapaciteten i Danmark 2011 til 31

Deponeringskapacitet er en begrænset ressource, og det er særdeles vanskeligt at få etableret et nyt deponi. Deponier er derudover afgørende som et sikkerhedsnet under hele affaldssystemet - den sidste løsning, når affaldet hverken kan genanvendes eller forbrændes. Deponering er helt afgørende for en samlet effektiv, fleksibel og hensigtsmæssig affaldssektor.

I Danmark har vi de seneste 5-6 år set et markant fald i antallet af deponeringsanlæg i drift. Nogle anlæg har været fyldt op, mens andre ikke har ønsket at fortsætte driften, som en konsekvens af implementeringen af EU deponeringsdirektiv. I dag er der samlet 41 anlæg i drift, mens to nye er på vej til at blive etableret. De 41 deponeringsanlæg som fordeler sig på 3 forskellige typer: egentlige offentligt ejede deponier, specialdepoter til eget affald (private anlæg) og offentligt ejede specialdepoter til deponering af f.eks. forurenet jord. 

Undersøgelsen inddeles i to dele og deponeringskapaciteten opgøres i denne undersøgelse som følgende:

  1. Kapacitet pr. 1. januar 2011, som er godkendt og etableret.
  2. Kapacitet der er godkendt men ikke etableret fremskrevet over en 20-årig periode (2011-2031). 

Undersøgelsen skal dels kunne håndtere og præsentere et generelt billede af kapacitet og affaldsmængder i hele landet som et øjebliksbillede, dels kunne foretage en fremskrivning af deponeringskapacitet og affaldsmængder på lands- og regionsniveau. Det er vigtigt, at kapacitet til deponering af alle affaldstyper inden for en given region. 

 

Udførende: RenoSam

Emne