Oversigt: Det betyder EU-direktiv for engangsplastik-produkter

Nyhed

Engangsplastdirektivet fra EU, der trådte i kraft i slutningen af maj, har konsekvenser for en række engangsplastikprodukter. Find en oversigt herunder.

Engangsplast

Fra juli 2021 er det forbudt at sælge bl.a. engangsbestik af plastik i EU. Forbuddet skal forhindre yderligere forurening af naturen og havene med plastik.

Engangsplastdirektivet fra EU trådte i kraft i slutningen af maj i år og skal omsættes i national lovgivning senest den 3. juli 2021. På samme tidspunkt træder forbuddene for specifikke engangsplastprodukter og oxo-nedbrydelig plast samt mærkningsordningerne i kraft.

Herunder finder du en oversigt over konsekvenserne af engangsplast-direktivet.

Producentansvar på engangsplastik

Producentansvarskravene gælder fra 31. december 2024 og reglen om fastgjorte låg til drikkeflasker skal overholdes fra den 3. juli 2024.

I 2025 skal engangsdrikkeflasker bestå af mindst 25 genanvendt plastik, som skal stige til 30 % i 2030. Dertil er der krav om særskilt indsamling af 77% i 2025 og 90 % i 2029. Det danske pantsystem lever allerede op til disse indsamlingsprocenter, men fremover skal plastflaskerne i systemet og evt. de engangsdrikkeflasker, som fortsat ikke er omfattet af pantsystemet, monitoreres særskilt. I forbindelse med indførsel af producentansvar på en række produkter skal producenterne være med til at afholde indsamlings- og behandlingsomkostninger - også for affald indsamlet i det offentlige rum, herunder henkastet affald.

Kontakt

Nana Winkler
Specialkonsulent
7231 2075