Sådan hjælper du skraldemænd- og kvinderne i snevejret

De store mængder sne udfordrer affaldsselskaberne og deres medarbejdere, og gør det både svært og farligt at tømme affaldsbeholdere. Du kan hjælpe, så det sker sikkert og forsvarligt. Har du for meget affald, er der mange steder udvidet service på genbrugspladserne.

Sne og skraldespand

Sørg for at rydde for sne og salte/gruse, så affaldsbeholderne kan tømmes. Fjern også lidt af snedriverne på vejen, så beholderne nemmere kan køres ud til skraldebilen. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

De store mængder sne og is i Danmark gør det svært for affaldsselskaberne og skraldemænd- og kvinderne at køre skraldebiler og tømme affaldsbeholdere.

I modsætning til anden tung transport, som primært kører på større veje, der efterhånden er ryddet for sne, skal skraldebilerne ind på alle veje, små som store, for at tømme affaldsbeholderne. Og her er der stadig udfordringer med sne og is.

Det gør arbejdet farligt for skraldemænd- og kvinderne, der i forvejen ligger i toppen af statistikkerne over risiko for arbejdsulykker.

Kommunerne og de selskaber, indsamlingen kan være udliciteret til, gør dog alt hvad de kan for at overholde tømmeplanerne og indsamle affaldet. Og som borger kan du give en hånd med:

  • Ryd for sne og is og spred salt og/eller grus: både ved fortovet og et lille stykke ud på vejen, hvis du skal stille din skraldespand ud til skel, samt på adgangsvejen og omkring beholderne på din grund, hvis du får hentet beholderne inde på grunden.
  • Sørg for ordentlig belysning: Får du hentet din affaldsbeholder inde på grunden (på standplads, som det hedder på affaldssprog), skal både standplads og vejen derhen være godt oplyst, så skraldemanden kan se, hvor han går. 
  • Skab plads til skraldebilen: Særligt på mindre veje er det vigtigt at sørge for, at der også er plads til skraldebilen. Undgå at stille biler uhensigtsmæssigt, så de gør vejen smallere. Og vær særligt opmærksom veje, der hælder. For meget sne og is gør det umuligt for for skraldebil at komme op ad en vej, der hælder.

Skraldemænd- og kvinder tømmer flere hundrede skraldespande og går mange kilometer på en arbejdsdag, så forholdene for dem skal være i orden.

Har du for meget affald?

Har du overfyldte skraldespande på grund af manglende tømning, er der flere løsninger:

  • Stil en ekstra sæk ud: Mange kommuner har gjort det muligt at stille en ekstra sæk ud med affald, hvis der ikke er plads i skraldespanden. Brug en gennemsigtig plastsæk, og put affald fra beholderen i sækken, så låget på beholderen kan lukkes helt. Undgå at putte spidse og skarpe ting i sækken, som kan stikke skraldemanden, når sækken løftes.
  • Tag på genbrugspladsen: Mange kommuner har gjort det muligt ekstraordinært at aflevere restaffald og madaffald på genbrugspladserne – hvad der under normale omstændigheder ikke er muligt, da det ofte kræver en dispensation fra genbrugspladsernes miljøgodkendelse. Derudover kan man som altid aflevere emballager, papir, flamingo, pap, juletræer osv. på genbrugspladserne. 

Kommunerne og affalds- og forsyningsselskaberne opdaterer løbende deres hjemmesider og profiler på sociale medier med driftsinfo – så gå derind, og se status og muligheder. Og giv skraldemænd- og kvinderne en tommelfinger op, når du ser dem – det sætter de pris på.

Kontakt

Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462