Sådan hjælper du skraldemænd- og kvinderne i snevejret

Nyhed

De store mængder sne udfordrer affaldsselskaberne og deres medarbejdere, og gør det både svært og farligt at tømme affaldsbeholdere. Du kan hjælpe, så det sker sikkert og forsvarligt.

Sne og skraldespand

Sørg for at rydde for sne og salte/gruse, så affaldsbeholderne kan tømmes. Fjern også lidt af snedriverne på vejen, så beholderne nemmere kan køres ud til skraldebilen. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Sne og is gør det svært for affaldsselskaberne og skraldemænd- og kvinderne at køre skraldebiler og tømme affaldsbeholdere.

I modsætning til anden tung transport, som primært kører på større veje, der hurtigt ryddes for sne, skal skraldebilerne ind på alle veje, små som store, for at tømme affaldsbeholderne. Og her kan der gå længere tid, før sneen er ryddet, og også fortove og adgangsveje på folks matrikler skal ryddes.

Det gør arbejdet farligt for skraldemænd- og kvinderne, der i forvejen ligger i toppen af statistikkerne over risiko for arbejdsulykker.

Kommunerne og de selskaber, indsamlingen kan være udliciteret til, gør dog alt hvad de kan for at overholde tømmeplanerne og indsamle affaldet. Og som borger kan du give en hånd med:

  • Ryd for sne og is og spred salt og/eller grus: både ved fortovet og et lille stykke ud på vejen, hvis du skal stille din skraldespand ud til skel, samt på adgangsvejen og omkring beholderne på din grund, hvis du får hentet beholderne inde på grunden.
  • Sørg for ordentlig belysning: Får du hentet din affaldsbeholder inde på grunden (på standplads, som det hedder på affaldssprog), skal både standplads og vejen derhen være godt oplyst, så skraldemanden kan se, hvor han går. 
  • Skab plads til skraldebilen: Særligt på mindre veje er det vigtigt at sørge for, at der også er plads til skraldebilen. Undgå at stille biler uhensigtsmæssigt, så de gør vejen smallere. Og vær særligt opmærksom veje, der hælder. For meget sne og is gør det umuligt for for skraldebil at komme op ad en vej, der hælder.

Skraldemænd- og kvinder tømmer flere hundrede skraldespande og går mange kilometer på en arbejdsdag, så forholdene for dem skal være i orden.

Kontakt

Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462