Affaldshåndtering opretholdes som central infrastruktur

Nyhed

Affaldssektoren er en del af den kritiske infrastruktur, der fortsat bør opretholdes, set i lyset af meldingerne om skærpede tiltag som følge af corona-virus.

Halsnæs - skraldebiler

Opdateret 31. marts.

Kommuner og affaldsselskaber sikrer at affaldshåndteringen opretholdes under coronakrisen af hensyn til borgernes sundhed, miljø og generel forsyningssikkerhed – herunder for erhvervslivet. Det betyder som udgangspunkt:

Affaldsindsamling

  • Affaldsindsamlingen fortsætter, så borgerne fortsat kan få indsamlet affald - som minimum rest- og mad/bioaffald. Det er vigtigt af hygiejne- og sundhedsmæssige årsager.
  • Indsamling af genanvendeligt affald som emballager, pap og papir kan lokalt være sat på pause. Det skyldes dels for at sikre mandskab nok til indsamle rest- og madaffald, samt risikoen for flaskehalsproblemer i transport og afsætning af affald på det europæiske affaldsmarked.
  • Skraldemændene følger, foruden Sundhedsstyrelsens anbefalinger, branchespecifikke anvisninger om god hygiejne

Affaldsbehandling

For medarbejdere på sorteringsanlæg gælder følgende regler jvf. Styrelsen for Patientsikkerhed: 

  • Ved medarbejderes kontakt med affald fra husholdninger, og ved håndsortering af affaldsfraktioner som metal, glas og plastemballager vil der således kunne være en risiko for kontaktsmitte fra forurenede overflader. Risikoen vil kunne mindskes, hvis Sundhedsstyrelsen anbefalinger om god hygiejne, herunder grundig håndhygiejne overholdes. Håndvask med vand og sæbe er effektivt, og – hvis hænderne er rene og tørre - kan håndsprit anvendes.
  • Affaldsenergianlæg er fortsat i drift og modtager affald til miljøbehandling
  • Deponier modtager fortsat affald

Genbrugspladser

Genbrugspladserne er fra 31. marts ved at åbne for borgere. Tjek mulighederne for adgang på din lokale kommmune/affaldsselsskabs hjemmeside.

Kontakt til kommuner og affaldsselskaber

Man kan desuden holde sig orienteret via kommuner/affaldsselskabernes hjemmesider, Facebooksider og elektroniske nyhedsbreve. Mange steder er administrativt personale sendt hjem, så det kan være svært at få telefonisk kontakt.

Generelt tages der udgangspunkt i, at Regeringen har sendt hele den offentlige sektor hjem medmindre medarbejderne udfører kritiske funktioner.

Meldingerne kan ændre sig i takt med myndighedernes anbefalinger.

Kontakt

Nana Winkler
Specialkonsulent
7231 2075
Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462